roteer uw scherm

Uw advertentie hier? Neem contact met ons op

Zingen verbindt!

Het Nijmeegs Mannenkoor

"Kun je nog zingen, zing dan mee!" Zo luidde, de titel van een bekende liederenbundel in de tijd dat ik nog de lagere school bezocht, een hele tijd geleden dus. Dat deze uitnodiging 'kun je nog zingen, zing dan mee', nog steeds actueel is, ervoer ik onlangs, toen ik een repetitie van De Koninklijke Zangvereniging Nijmeegs Mannenkoor, kortweg bekend onder de naam "Nijmeegs Mannenkoor", mocht bijwonen. In de grote zaal van het Kandinsky College aan de Hatertseweg 404 stond een groep van 60 mannen onder leiding van een dirigent te repeteren. Dat was genieten.

In de pauze had ik een gesprek met bestuurslid George Peters. George, al jaren lid van het koor, nam mij in vogelvlucht mee in de bijna 165 jaar van het bestaan van het koor.

Het koor werd opgericht in 1859 en is daarmee een van de oudste nog bestaande koren van Nederland. Het koor staat onder leiding van Dion Ritten. Dion is een professionele dirigent, die wekelijks vanuit zijn woonplaats Kerkrade het koor bezoekt om te dirigeren en te arrangeren. Hij stelt ook mede het repertoire vast. Dion behaalde zijn Music Degree aan het Conservatorium van Maastricht. Hij deed daar eveneens zijn studie Koordirectie.

Een blik op de partituur leert, dat het koor vierstemmig is, eerste tenor, tweede tenor, bariton en bas. Het repertoire bestaat veelal uit jaren 60,70 en 80 liederen, maar ook oudere klassiekers en hedendaagse muziek worden niet gemeden. Het repertoire is daarmee als zowel klassiek, populair, als modern (musical) te bestempelen.

Om een indicatie te geven:

Klassiek: Schubert 'Gott in der Natur'; Opera: De Parelvissers van Verdi; American: Down by the River Side, When the Saints. Evergreens: Sweet Caroline, You will never walk alone. En nog veel meer.

Het koor treedt op in binnen- en buitenland. Optredens van de laatste tijd zijn bijvoorbeeld. tijdens de carnavals- en de Vierdaagsemis in de Molenstraatkerk te Nijmegen, tijdens een bierfestijn in het Duitse München, en in het Duitse Kranenburg.

Het koor brengt liederen in verschillende talen, Nederlands, Engels, Frans en onlangs in de Sint Stevenskerk zelfs een lied in de Oekraïense taal, wat bij aanwezige Oekraïeners nogal wat emoties opriep, aldus George.

Het koor is niet alleen zingen. Het koor is vooral ook een plaats waar gelijkgestemde mensen elkaar ontmoeten, samen zingen, en ook samen praten. Kortom een sociale samenkomst waarbij zingen verbindt.

Het koor is een vriendengroep, die ook een "derde helft" kent. Na de repetitie wordt, onder het genot van een drankje de wereld beschouwd aan de bar.

Het koor is op zoek naar uitbreiding. Bij elk van de vier stemmen zijn mensen welkom. Het koor stelt nieuwkomers in de gelegenheid om bij een erkend zangpedagoog lessen te volgen. Denk niet te snel "deze lat ligt voor mij te hoog". Het koor verwelkomt u maar al te graag! Denk vooral niet "ik ben te oud of ik ben te jong".

Momenteel vinden de repetities plaats in het Kandinsky College aan de Hatertseweg. De thuisbasis van het koor is echter het Kandinsky College aan de Malderburgstraat, waar momenteel niet gerepeteerd kan worden, omdat daar een verbouwing plaatsvindt.

Willem Akkers  (Bron: wijkkrant Hatert)

Foto: copyright Ben Stevens. Een succesvol optreden in het Kandinsky College ( 6 november) waarbij het koor voor het eerst optrad met 9 nieuwe leden die interesse hadden in het koor maar zeker voor het nieuwe repertoire For Ever Young (een aantal nummer van Elvis Presley, Abba, The Beatles e.a. )